האתר של סוכנות שירותי הביטחון הראשית של בלארוס (KGB) מושבת כבר חודשיים בעקבות מתקפת סייבר של האקרים בעלי מניעים פוליטיים. ההאקרים, הידועים כ'סייבר-פרטיזנים הבלארוסים', הכריזו על פעולתם נגד ה- KGB בסוף השבוע שעבר. הסוכנות לא הגיבה על מתקפת הסייבר, אך ביום שני נכתב באתר שלה כי האתר בתהליך פיתוח.
ההודעה על פעולת ההאקרים הגיעה ימים ספורים לאחר שבלארוס עדכנה את הדוקטרינה הצבאית שלה והציגה אפשרות להגיב בכוח למתקפת סייבר על התשתית הקריטית שלה. הסייבר-פרטיזנים מורכבים ממומחים טכנולוגיים גולים הפזורים ברחבי העולם והם חלק מתנועת האופוזיציה הרחבה יותר בבלארוס, המשתמשת בכלים דיגיטליים כדי לנסות להפיל את משטרו של לוקשנקו. ה- KGB היה יעד פופולרי של הקבוצה, שטענה שחדרה לרשת המחשוב שלו בסתיו 2023 והדליפה מידע של אלפי עובדים בארגון. במהלך סוף השבוע פרסמו ההאקרים רשימה של מנהלי האתר, מסד הנתונים שלו ויומני השרת – באפליקציית ההודעות של טלגרם. בסך הכל הצליחה הקבוצה להוריד את הקבצים האישיים של יותר מ- 8,600 סוכני KGB. ההאקרים השיקו בוט של טלגרם המזהה מרגלים בלארוסים בתמונות שהועלו על ידי משתמשים. בשנת 2021 חשפו הסייבר-פרטיזנים את הנתונים האישיים של כמה מקציני KGB. ראש השירות הודה בטלוויזיה הממלכתית כי היו מתקפות האקרים על נתונים אישיים ואיסוף מידע שיטתי, שאותו ייחס למאמצים של שירותים מיוחדים זרים.
בראיון לחדשות, אמרה דוברת הקבוצה – יוליאנה שמטובץ, כי זיהוי המרגלים הוא חלק חשוב בעבודתם של הסייבר-פרטיזנים, מכיוון שהוא יכול לשמש עיתונאים וארגונים פוליטיים כדי לבדוק אנשים. שמטובץ טענה כי מתקפת הסייבר האחרונה על ה-KGB הייתה תגובה לראש הסוכנות – איבן טרטל, שהאשים בפומבי את הקבוצה בתכנון מתקפות סייבר על התשתית הקריטית של המדינה, כולל תחנת כוח גרעינית: "אנחנו לא מתכננים מתקפות סייבר על מפעלים גרעיניים ומעולם לא ביצענו מתקפות כאלו. אנחנו פועלים להציל את חייהם של בלארוסים, לא להרוס אותם, בניגוד למשטר לוקשנקו", אמרו ההאקרים.
בשבוע שעבר טענו הסייבר-פרטיזנים הבלארוסים שהם תקפו את יצרנית הדשנים הממלכתית הגדולה במדינה – גרודנו אזוט, בשל מעורבותה לכאורה בדיכוי פוליטי, התחמקות מסנקציות והפרות זכויות אדם. ההאקרים אמרו כי המתקפה שלהם שיבשה מתקן ייצור של הארגון.
הסייבר-פרטיזנים הבלארוסים ידועים בביצוע מתקפות סייבר נגד חברות רוסיות ובלארוסיות וכן, כנגד סוכנויות מדינה. קשה לאמת את האמינות וההשפעה בפועל של מתקפות ההאקרים הללו, מכיוון שקורבנותיהם ממעטים להגיב בפומבי על הפעולות. בעבר אימתו עיתונאים חוקרים בולטים ממדיות כמו Bellingcat ו- Belsat את האותנטיות של הנתונים שסיפקה הקבוצה.