משטרת ניו יורק משלמת מיליונים כדי לרגל אחר אזרחים במדיה חברתית

משטרת ניו יורק שילמה מיליוני דולרים עבור מעקב אחר פוסטים של אזרחים ברשתות החברתיות והתקשרה עם חברת מעקב שהואשמה בשימוש בכלי גירוד אינטרנט (מדובר תוכנות או בוטים שתוכנתו לנפות מסדי נתונים ולחלץ מידע. נעשה שימוש במגוון סוגי בוטים, רבים מהם ניתנים להתאמה אישית מלאה כדי לזהות מבני HTML ייחודיים ולחלץ תוכן).

מוצרים של חברת Voyager Labs – חברת מעקב, משתמשים כביכול בבינה מלאכותית כדי לנתח התנהגות אנושית מקוונת. התוכנה מבצעת ניתוח מהיר של קבצים דיגיטליים גדולים ומסייעת לאנשי אכיפת החוק לזהות ולחזות הונאות ופשעים אחרים. החברה חתמה על חוזה בשווי של כ- 8.5 מיליון דולר עם NYPD (משטרת ניו יורק) בשנת 2018. הבעיה היא ש- Voyager Labs נתבעה על ידי Meta בגין שימוש לכאורה בכמעט 40,000 חשבונות פייסבוק מזויפים כדי לאסוף נתונים על כ- 600,000 משתמשים – במילים אחרות, על גירוד נתונים בלתי חוקי. עיתון הגרדיאן דיווח בעבר כי Voyager Labs מציגה את עצמה כחברת תוכנה המסייעת לרשויות אכיפת החוק לפקח ולחקור אנשים על ידי חיבור ובנייה מחדש של כל חייהם הדיגיטליים.

בינתיים, חתם התובע המחוזי של קווינס על עסקה עם חברה ישראלית בשם Cobwebs Technologies המציעה גם היא מוצרי מיפוי של רשתות חברתיות. יש לציין כי רשויות אכיפת החוק בארה"ב עבדו עם חברות ניתוח מדיה חברתית במשך שנים. חשוב להבין כי קיים באינטרנט נפח עצום של מידע אישי והוא עשוי להיות בעל חשיבות רבה בכל חקירה נתונה. עם זאת, יש להשתמש בנוהג באחריות ובחוק, מזהירים מומחים – במיוחד כאשר מבקשת המשטרה לחזות עבריינות עתידית על ידי גישה למידע פרטי ודילוג על שלבים כגון השגת זימונים וצווים.

"החוזים עם Voyager Labs ו- Cobwebs Technologies מרחיבים את השימוש של אכיפת החוק בניטור המדיה החברתית ובכלי מעקב אחר רשתות, אשר מכוונים זה מכבר לתושבי ניו יורק השחורים והלטינים, כולל ילדים", אמר מנהל STOP – וויל אואן והדגיש: "זה פולשני, זה מדאיג, וזה צריך להיות לא חוקי. החוקה שלנו מחייבת את רשויות אכיפת החוק לקבל צו לפני ביצוע חיפוש, אבל המשטרה והתובעים יותר ויותר פשוט קונים את הנתונים שלנו במקום זאת". לדברי אואן: "זה לא רק שיטור רע, זה לא רק מאפשר לחברות לגנוב את המידע שלנו, אלא זו הפרה בוטה של החוקה".

במקרה של Voyager Labs, מה ששנוי במחלוקת הוא העובדה שהחברה מאפשרת ללקוחותיה ליצור פרופילי מדיה חברתית מזויפים כדי לאסוף נתונים שאינם נגישים אחרת. זו הסיבה ש- Meta לא הייתה מרוצה ותבעה את Voyager Labs בינואר 2023, בדרישה להחרים אותה לצמיתות מפייסבוק ואינסטגרם. לא ברור איך בדיוק השתמשה משטרת ניו יורק בתוכנת Voyager Labs, אולם השוטרים שלה מורשים על פי חוק להשתמש בפרופילים מזויפים של מדיה חברתית. לפי מומחית זכויות האזרח של STOP – ליז הואנג: "עם כל בקשה של חבר ומעקב שאתה מקבל, אתה מסתכן ששוטר סמוי יפלוש לפרטיות שלך". קבוצת זכויות האזרח היא גם תומכת מובילה של הצעת החוק "עצירת חשבונות מזויפים של המשטרה באינטרנט ושמירה על בטיחות הכלל" (STOP FAKES) במדינת ניו יורק. החקיקה הראשונה מסוגה תאסור על המשטרה למנף חשבונות מזויפים במדיה חברתית כדי לפקח על תושבי ניו יורק.

למקור הידיעה ולקריאה נוספת

משטרת ניו יורק משלמת מיליונים כדי לרגל אחר אזרחים במדיה חברתית
דילוג לתוכן