בתקופה בה הביקוש לאנרגיה סולארית גדל, חקרו אנשי סייבר את הסיכונים של מתקפות סייבר תוך ניצול פגיעויות אבטחה במערכות סולאריות חכמות. כלי החדשות הגרמני DW ראיין האקרים אשר חשפו ליקויי אבטחה במתקנים על גגות ותחנות כוח סולאריות ברחבי העולם. אחד המומחים הללו – האקר כובע לבן בשם Aditya K Sood, הדגים כיצד חשופים מפעלים סולאריים לאיומי סייבר עקב סיסמאות חלשות או סיסמאות ברירת מחדל – מצב המאפשר לפושעי סייבר שליטה מרחוק על מערכות חשמל, תוך סיכון אבטחת הרשתות.
"הנה זה קורה", אמר Aditya K Sood כאשר לוח המחוונים המרוחק של תחנת כוח סולארית בהודו מופיע על המסך שלו. ההאקר האמריקאי הסביר שקונסולות בקרה למערכות סולאריות חכמות, לרוב מוגנות בצורה גרועה, מוגדרות עם סיסמאות חלשות או סיסמאות ברירת מחדל. DW שוחחו עם שלושה מומחי אבטחת סייבר שונים שכולם אמרו שהם הצליחו לגשת למיליוני יחידות בבת אחת. הם טוענים שאילו היו מתמרנים את הכוח שהמפעלים הללו מכניסים לרשת החשמל האירופית, הם היו יכולים לגרום להפסקות חשמל – איום אמיתי בתוך הלוחמה ההיברידית נגד המערב מצד רוסיה ומדינות עוינות אחרות.
אנדראס אולביג – חוקר באוניברסיטה הטכנית RWTH באאכן (גרמניה), מדגיש כי דיגיטציה של רשת החשמל של אירופה היא חיונית למעבר ממפעלים תרמיים גדולים למיליוני יחידות אנרגיה מתחדשת. אולביג הסביר גם הוא כי פושעי סייבר יכולים לפרוץ לרשתות סולאריות חכמות, מה שעלול לגרום להפסקות חשמל.
המומחים ציינו כי רוב המערכות הסולאריות החכמות תומכות בספקי ניטור מרחוק מבוסס ענן. ספק אחד כזה הוא החברה הסינית Solarman PV, המנטרת 195 GW של קיבולת סולארית ב- 190 מדינות, כ- 10% מהנכסים בכל העולם. באוגוסט 2024 מצאו Bitdefender באג גדול בתוכנה של Solarman PV, שחשף את כל חיבורי הלקוחות. הם הדגימו כיצד ניתן לקבל גישה למערכות הסולאריות בארצות הברית. "חוקרי Bitdefender זיהו סדרה של פגיעויות אבטחה בפלטפורמות ניהול מפעלי PV המופעלות על ידי Solarman ו- Deye. פלטפורמה זו אחראית על תיאום פעולות הייצור של מיליוני מתקנים סולאריים ברחבי העולם המייצרים תפוקה עצומה של כ- 195 GW של אנרגיה סולארית (20% מהייצור הסולארי העולמי). קורא הדו"ח שפרסם Bitdefender. "אם תנוצלנה, פגיעויות אבטחה אלו עלולות לאפשר לפושעי סייבר לשלוט בהגדרות אשר תשבתנה חלקים מהרשת והדבר עלול לגרום להפסקות חשמל."