דילוג לתוכן

מפתח כופרה ישראלי הוסגר לארה"ב בגין האשמות בפשעי סייבר

בן 51 אזרח בעל אזרחות רוסית וישראלית שנטען כי הוא מפתח של קבוצת הכופרה LockBit הוסגר לארצות הברית, כשלושה חודשים לאחר שהואשם באופן רשמי בפשעי סייבר. רוסטיסלב פאנב נעצר בישראל באוגוסט 2024. נמסר כי הוא עבד כמפתח עבור קבוצת הכופרה מ- 2019 עד פברואר 2024, אז נתפסה התשתית המקוונת של הקבוצה במבצע של רשויות החוק. לדברי התובע האמריקאי ג'ון ג'ורדנו: "הסגרתו של רוסטיסלב פאנב למחוז ניו ג'רזי מבהירה: אם אתה חבר בקבוצת הכופרה LockBit, ארה"ב תמצא אותך ותביא אותך לדין."

LockBit גדלה והפכה לאחת מקבוצות הכופרה הפוריות ביותר ותקפה למעלה מ- 2,500 גופים כ- 120 מדינות ברחבי העולם. כ- 1,800 מהם היו בארצות הברית. הקורבנות כללו אנשים פרטיים, עסקים קטנים ותאגידים רב לאומיים, לרבות בתי חולים, בתי ספר, ארגונים ללא מטרות רווח, תשתיות קריטיות ורשויות ממשל ואכיפת חוק. מתקפות הכופרה של הקבוצה הניבו לה כ- 500 מיליון דולר ברווחים פליליים וכן, גרמו לאובדן של מיליארדי דולרים לקורבנות בצורה של אובדן הכנסות ועלויות תגובה והתאוששות ממתקפות הכופרה.

פאנב, בתפקידו כמפתח של LockBit, היה אחראי על עיצוב ותחזוקת בסיס הקוד של הכופרה והרוויח כ- $230,000 בין יוני 2022 לפברואר 2024. לפי משרד המשפטים האמריקאי: "עבודתו של פאנב עבור קבוצת הכופרה LockBit הייתה פיתוח קוד שנועד להשבית תוכנת אנטי-וירוס, פריסת נוזקות למספר מחשבים המחוברים לרשת של הקורבנות וכן, הדפסת הודעת הכופר של LockBit לכל המדפסות המחוברות לרשת של הקורבנות." יש לציין כי פאנב גם הודה שכתב ותחזק קוד נוזקה של LockBit ושסיפק הדרכה טכנית לקבוצת LockBit."

מלבד פאנב, הואשמו בארה"ב שישה חברים נוספים של LockBit: מיכאיל וסילייב, רוסלן אסטמירוב, ארטור סונגטוב, איבן גנאדייביץ' קונדרטייב, מיכאיל פבלוביץ' מטבייב ודמיטרי יוריביץ' חרושב. חורושב גם הואשם כמנהל האינטרנט של LockBit. בנוסף, חורושב, מטבייב, סונגאטוב וקונדרטייב ספגו סנקציות על ידי משרד האוצר לבקרת נכסים זרים (OFAC), בשל תפקידם בהפעלת מתקפות סייבר.

למקור הידיעה ולקריאה נוספת

מפתח כופרה ישראלי הוסגר לארה''ב בגין האשמות בפשעי סייבר