מידע אישי של מאות עיתונאים מקסיקנים נחשף בדלף מידע ממשלתי

המידע האישי של 324 עיתונאים שנרשמו בלשכת הנשיאות המקסיקנית כדי לסקר את שידורי הבוקר החיים של הנשיא אנדרס מנואל לופז אוברדור, פורסם באינטרנט. הדבר הביא לקריאה של הוועדה להגנה על עיתונאים – Committee to Protect Journalists – CPJ לחקירה מיידית. CPJ קראה לרשויות במקסיקו לחקור מיידית את הדלפת הממשלה אשר חשפה את המידע ולנקוט בכל הצעדים הדרושים כדי למנוע מדלף מידע כזה להתרחש שוב.

לפי הדיווחים והתמונות שפורסמו מאוחר יותר על ידי מספר כלי תקשורת מקסיקניים וכלי תקשורת זרים, הכיל דלף המידע את שמם המלא של עיתונאים, קוד CURP שלהם (קוד זהות אישי הדומה למספר תעודת זהות) והעתק של מסמך זיהוי אישי. דלף מידע זה מעורר דאגה מיוחדת, מכיוון שכתבים מקסיקניים רבים משתמשים במסמכי הזיהוי הללו כתעודת הזהות שלהם, הכוללים את כתובתם.

דלף המידע דווח לראשונה ביום שישי 26 בינואר על ידי מספר עיתונאים, כולל דניאל פלורס שפרסם על כך ברשת X. לא ברור כמה זמן היה המידע זמין לציבור באינטרנט לפני הסרתו ב- 26 בינואר. במסיבת עיתונאים ב- 29 בינואר אמר נשיא מקסיקו כי הממשל שלו חוקר את דלף המידע. מספר פקידי ממשל מקסיקנים טענו שהמידע הוצא מאתר ממשלתי לא פעיל, על ידי מישהו שהשתמש בשם המשתמש והסיסמה של עובד ממשלתי לשעבר, באמצעות כתובת IP הרשומה בספרד. המידע דלף ב- 22 בינואר, אך דלף המידע לא זוהה עד ה- 26 בינואר, אמרו הגורמים הרשמיים והוסיפו כי נפגע המידע האישי של 309 ולא של 324 כתבים שדווחו תחילה וכן הכחישו שהממשלה עצמה אחראית לדלף המידע והוסיפו כי המערכות הממשלתיות המכילות מידע אישי הן בטוחות.

עיתונאים שהשתתפו בתדרוך העיתונאים היומי של נשיא מקסיקו – הידוע בכינויו la mananera ושאלו את הנשיא שאלות קריטיות היו נתונים להטרדות ולאיומים בעבר, כפי שדיווחה CPJ. "במקסיקו הממשיכה להיות המדינה המסוכנת ביותר עבור עיתונאים בחצי הכדור המערבי, זה מזעזע שניתן לחלץ את המידע האישי של מאות כתבים בקלות רבה כל כך ממערכות ממשלתיות ולהפוך אותם זמינות לציבור, במיוחד בהתחשב באיומים וההטרדות הרבות שכתבים חווים", אמר יאן-אלברט הוצן – נציג מקסיקו של CPJ והדגיש: "על הרשויות במקסיקו לזהות באופן מיידי את הפושעים, להעמיד אותם לדין, לבצע בדיקה יסודית של אבטחת מערכות המחשוב המכילות מידע אישי רגיש ולהבטיח שדלף מידע כזה לא יתרחש שוב בעתיד".

דניאל פלורס – כתב של אתר החדשות Reporte Índigo ואחד העיתונאים שהמידע האישי שלהם הודלף, אמר ל- CPJ כי הודיע לו ב- 26 בינואר על ידי עורך לשעבר שהמידע האישי שלו, כולל עותק של מסמך הזיהוי שלו, זמין באינטרנט: "אני וכמה כתבים אחרים הצלחנו להוריד את המידע מהאתר הזה, אז אנחנו צריכים להניח שגם אחרים היו מסוגלים לעשות זאת", אמר פלורס ל- CPJ והדגיש: "הדאגה הכי גדולה שלי היא שזה יכול לשמש לגניבת זהות." פלורס אמר ל- CPJ כי הממשלה הפדרלית המקסיקנית לא הודיעה לכתבים שהמידע שלהם הודלף, על אף שהוא כבר פורסם בהרחבה בתקשורת הלאומית והבינלאומית. רודולפו מונטס – כתב חקירות עצמאי שהמידע אודותיו דלף, אמר גם הוא ל- CPJ שהוא קיבל הודעה מלשכת הנשיא שהמידע שלו דלף, רק לאחר שדלף המידע פורסם ברבים.

בעקבות דלף המידע אמר בהצהרה מ- 28 בינואר המכון הלאומי המקסיקני לגישה למידע והגנה על נתונים אישיים (INAI), כי הוא חוקר את דלף המידע. מספר פניות של CPJ לדובר הנשיא – חסוס רמירז קואבס, בין התאריכים 26-30 בינואר לצורך תגובה, לא נענו. חשוב להבין כי מקסיקו היא המדינה הקטלנית ביותר בחצי הכדור המערבי עבור עיתונאים: על פי מחקר של CPJ, לפחות שני עיתונאים נהרגו בשנת 2023. CPJ חוקר את הרציחות הללו כדי לקבוע את המניע.

למקור הידיעה ולקריאה נוספת

מידע אישי של מאות עיתונאים מקסיקנים נחשף בדלף מידע ממשלתי
דילוג לתוכן